آنچه درباره موتورسیکلت نمیدانید (عجایب + تاریخچه)
امروزه موتورسیکلت دیگر فقط یک وسیله نقلیه درونشهری یا بین شهری نیست؛ برای خیلیها وسیلهای برای تجربه سرعت و هیجان، بالارفتن آدرنالین و زدن به سیم آخر است. ویراژدادن توی پیست، سبقتگرفتن و تجربه شتاب، همه و همه موتورسیکلت را تبدیل به وسیلهای پرطرفدار کرده که در ایران حدودا ۱۲ میلیون از آن تردد دارد، یعنی چیزی در حدود یکششم جمعیت ایرانیان! در بلاگ پیش رو که به مناسبت روز موتور سیکلت نوشته شده میتوانید درباره این وسیله نقلیه جذاب بیشتر بخوانید.
اولین موتورسیکلت و تاریخچه اختراع
سرگذشت اختراع اولین وسیله نقلیه دوچرخ که موتور هم داشته به نیمهی قرن نوزدهم میلادی برمیگردد؛ زمانی که مهندس آلمانی گوتلیب دایملر و شریکش ویلهلم میباخ، موتوری را به دوچرخهای وصل کردند و توانستند آن را به حرکت درآورند. رویای آنها این بود که با وصلکردن آن موتور بتوانند چرخها را ۶۰۰ دور در دقیقه به حرکت درآورند، سرعتی که حدودا ۳۰ برابر دوچرخه عادی در آن زمان بود. درواقع وسیلهای که توسط این دو نفر ساختهشد دوچرخهای مجهز به موتور بود که با مواد نفتی تغذیه میشد.
اما اولین موتورسیکلتهای تجاری در جهان توسط برادران هیلدبراند و ولف مولر در سال ۱۸۹۴ ساخته شد. این موتورسیکلت دارای موتور با گنجایش ۱۴۸۹ سی سی بود که می توانست با سرعت ۴۵ کیلومتر در ساعت حرکت کند. در گلگیر عقب این موتورها، آب برای خنککردن ذخیره میشد. مزیت این موتور نسبت به موتورسیکلتهای قبل از آن، قابلیت ترمزکردن بود اما ترمز نه به شکل امروزی آن! راننده باید اهرمی فولادی را با پای خود به زمین فشار میداد تا موتورسیکلت متوقف شود.
جنگ جهانی دوم بود که به تولید انبوه موتورسیکلت بهعنوان وسیلهای برای رزم و نبرد منجر شد. درواقع موتورهای جنگی از اوایل قرن بیستم تولید شدند و به سرعت، با جنگ جهانی دوم گسترش یافتند. پس از آن بود که موتورسیکلت به عنوان وسیلهای برای زندگی شهری هم رواج پیدا کرد و تا امروز تبدیل به یکی از محبوبترین وسایل نقلیه در بین مردم دنیا شده است.
انواع موتورسیکلت
طبقهبندی موتورسیکلتها معمولا بر اساس کاربرد آنهاست. بر اساس استفادهای که از یک موتورسیکلت میتوان کرد آنها دستهبندی میشوند:
- موتورسیکلتهای جادهرو یا Road Motorcycle
- موتورسیکلتهای فراجادهای یا off-road motorcycle
- اسکوتر یا Scooter
- موتور گازی یا Moped
- موتورسیکلتهای کوچک یا مینی mini-bike
- موتورسیکلتهای تفریحی یا Cruiser
- موتورسیکلتهای مسابقهای یا Sport Bike
- موتورسیکلتهای مسافرتی یا Touring
- موتورسیکلتهای شهری یا Naked Bike
تفاوت انجینها در انوع موتورسیکلت
تفاوتهای انواع موتورسیکلت در شتاب، سرعت و مصرف سوخت، معمولا به تفاوت حجم انجین آنها مربوط است و کاربری آنها را تغییر میدهد. به این شکل که انجینهای ۱۰۰ سیسی موتورسیکلتهای درونشهری را شامل میشوند. وقتی حجم انجین موتور به ۱۲۵ سیسی میرسد شتاب، سرعت و همچنین مصرف سوخت قابل قبول و متوسطی دارد و چون شتاب و سرعت بالایی ندارند با کاربری برونشهری کمتر به کار برده می شود. انجینهای ۱۷۵ تا ۲۰۰ سیسی عمدتا در بیابانها استفاده میشوند. اما موتورهایی با انجین ۲۵۰ تا ۳۰۰ سیسی موتورهایی هستند که در همه موارد شهری، جاده و مسابقه قابل استفاده هستند و بازدهی نسبتا خوبی دارند. موتورهای مخصوص مسابقه هم اغلب قدرت و شتابی بالا دارند و انجین ۵۰۰ سیسی دارند. انجینهای بالای ۷۵۰ سیسی هم که اصطلاحا به آنها موتورسنگین گفته میشود در موتورسیکلتهای بزرگ و مسافرتی به کار برده میشود و وزن تقریبی آن ها حدودا بین ۲۷۰ تا ۳۶۰ کیلو گرم است و این نوع انجینها از نظر اندازه و قدرت توان خروجی آنها حدود ۹۰ اسب بخار است و شبیه به انجین های به کار رفته در خودروهای کوچک است و سرعت این موتورسیکلتها به ۲۰۰ کیلومتر در ساعت میرسد و قیمت این نوع موتورسیکلتها اغلب برابر با بعضی خودروهای سواری است.
قویترین موتورسیکلت
شاید برایتان جالب باشد که بدانید قویترین موتورسیکلتهای دنیا چند اسب بخار ظرفیت دارند؟ باسهاس یکی از کوچکترین سازندههای موتورسیکلت در دنیاست اما همین کسب و کار کوچک قدرتمندترین موتورهای دنیا را میسازد. باسهاس سوپر اسپورت محصولی است که ۳۶۵ اسب بخار قدرت دارد که قدرتی معادل پنج برابر خودروی سواری کلاس متوسط است. در این موتورسیکلت که سالانه فقط ۳۰۰ دستگاه از آن تولید میشود از پیشرانه ۸ سیلندر۷٫۵ لیتری شورولت استفاده شده است.
هوندا را میتوان معروفترین شرکت سازنده موتورسیکلت در جهان دانست اما گذشته از موتورهای معمولی و شهری این شرکت موتور پر قدرتی میسازد که این شرکت را در میان باشگاه سازندگان قویترین موتورسیکلت در جهان قرار داده است. سیبیآر هزار آر آر موتورسیکلت پرقدرت ژاپنی است که ۲۱۴ اسب بخار قدرت دارد.
سریعترین موتورسیکلت دنیا
نام دوج تاماهاک (Dodge Tomahawk) به گوشتان خورده؟ این موتور از عجیبترین ساختههای بشر است. در این دستگاه از یک موتور V-10 وایپر با قدرت ۵۰۰ اسب بخار استفاده شده. حداکثر سرعت آن هم به ۵۶۳ کیلومتر در ساعت میرسد. جالب است بدانید تنها ۹ دستگاه از آن در سراسر جهان ساخته شده است. قیمت این موتور عجیب ۵۵۵ هزار دلار است یعنی قیمتی برابر با ۴٫۵ پورشه ۲۰۲۰ مدل ۴S!
موتورسیکلت در ایران
کمتر از یک قرن است که موتورسیکلت وارد ایران شده؛ عمر موتورسواری در ایران به هشتاد سال میرسد. در دهه ۲۰ شمسی با ورود موتورسیکلتهای انگلیسی عدهای از علاقهمندان روزهای تعطیل در میدان ارک تهران برنامههای موتورسواری نمایشی برپا میکردند و پس از سال ۱۳۴۰ با ورود اولین موتورهای ژاپنی مسابقات موتورسواری به صورت تور بین تهران و مشهد برگزار شد. همان زمان موتورسیکلتهای ایتالیایی، آلمانی و فرانسوی هم وارد ایران شدند. آن زمان هنوز خیابانها و جادهها چندان به وسایل نقلیه عادت نداشتند و هنوز شهرها و جادهها برای موتورسواری آماده نبود. در آغاز دهه ۵۰ شمسی با تأسیس شرکت ایران-دوچرخ که نمایندگی رسمی و انحصاری موتور یاماهای ژاپن در ایران بود، این شرکت اقدام به واردات موتورهای شهری و آفرود کرد.
پس از شروع واردات موتورهای ژاپنی عدهای از جوانان در اطراف تپههای شرق و شمال شرق تهران، در روزهای تعطیل برنامههای نمایشی و پرش از ارتفاع را راه انداختند و موتور کلوپ ایران را تأسیس کردند. از اواخر دهه ۵۰ و پس از انقلاب، این وسیله نقلیه رشد چشمگیری در ترددهای شهری داشت و تا امروز جزو یکی از محبوبترین وسایل برای سفرهای شهری، بین شهری و تفریح و هیجان است.
دیدگاه ها